Tuskallista mutta välttämätöntä

Eduskunnan istuntokausi on edennyt syksyn myötä niin vilkkaana kuin vain voi kuvitella. Hallituksen reipas esiintulo työelämää koskevilla uudistuksilla sai aikaan mediamylläkän ja mielenosoituksen, jollaista ei ole vähään aikaan nähty. Se oli odotettavissakin, sillä ehdotukset koskevat meitä jokaista.

Kuluneiden viikkojen aikana keskustelun kärkevyys on kuitenkin pyöristynyt niin työmarkkinoilla kuin puolueiden välillä. Hallitus on tehnyt korjauksia ensimmäiseen ehdotukseensa ja ammattiliittojen keskusjärjestöt ovat lähestyneet hallituksen esitystä. Tärkeää kuitenkin on, että meillä on laajana rintamana tietoisuus ja ymmärtämys uudistusten välttämättömyydestä, velkaantumisen taittamisesta ja kilpailukyvyn palauttamisesta.

Selvää tietenkin on, että muutokset pitää toteuttaa oikeudenmukaisesti. Se on oltava ohjenuorana päätöksiä valmisteltaessa että päätösten käytännön seurauksia valvottaessa.

Toinen iso koko Eurooppaa koskeva ongelma on pakolaiskysymys. Suomeen saapuvien pakolaisten määrä pääsi yllättämään niin viranomaiset, meidät

poliitikot kuin kansalaisetkin. Siitä on seurannut erilaisia mielenilmauksia, joista kaikista ei todellakaan voi olla tyytyväinen. Minusta asiassa on kuitenkin edetty oikeaan suuntaan. Maahan tulijoiden tarkastuksiin ja rekisteröintiin on saatu järjestelmällisyyttä ja myös todelliset avuntarvitsijat ovat alkaneet seuloutua tulijoiden joukosta. Tähän mennessä oleskeluluvan on saanut reilu kolmannes maahan tulleista.

Se meidän pitää ymmärtää, että hädässä oleville ihmisille emme saa kylmäkiskoisesti kääntää selkäämme. Suomi hoitaa suoraselkäisesti kansainväliset velvoitteensa.

Sekin meidän pitää tiedostaa, että täällä Suomessa kun ratkaisemme turvapaikanhakijoiden majoittamista ja sijoittamista, me vain lievitämme sairauden oireita. Itse tulehduksen syy ja kansainvaelluksen aiheuttajia ovat kriisiytyneet maat ja niiden järjestelmät.  Kun itsekin joudun päivittäin käyttämään aikaa kriisimaiden ongelmien selvittämiseen ja osapuolten näkemysten yhteensovittamiseen, on pakko tunnustaa, ettei nopeita lääkkeitä tautiin ole olemassa.

Kaikki sodat ovat ennemmin tai myöhemmin päättyneet poliittiseen sopimukseen. Sen eteen työtä on jatkettava.

 

 

Gallupit ja yleinen mielipide

Aika näyttää olevan erittäin otollinen medialle ja vapaan mielipiteen muodostukselle. Keskustelun kirjo on niin värikäs ja monipuolinen kuin vain voi kuvitella. Eri asia muuttuuko mikään. Poimivatko kukin vain joukosta sen, mikä vahvistaa omaa uskoa päättäjistä ja päätösten oikeutuksesta.

Gallup-luvut kertovat, että osa äänestäjistä on jo nyt hallituksen työn tuloksiin niin pettynyt, että on valmis vaihtamaan puoluetta.  Vetoan malttiin ja vastuunkantoon. Maan tila ei jätä vaihtoehtoja olivatpa hallituksessa mitkä puolueet hyvänsä.

Kun nyt katsoo entisten hallituspuolueiden hurskastelua oppositiossa, tulee väistämättä mieleen, että ne uskaltavat toimia vastuuttomasti luottaen siihen, etteivät joudu vastaamaan eli toimeenpanemaan vaatimuksiaan.  Vastuun kantaminen ei ole nyt erityistä herkkua kenellekään, mutta periksi antaminen ja tavoitteista tinkiminen gallup-lukujen vuoksi olisi pahinta mahdollista politiikkaa isänmaan kannalta.

Hyvää pyhäinpäivää!

 

Ilkka Kanerva