Kanervan Krim-puhe kuohutti Moskovassa

EDUSKUNTATIEDOTUS
RIKSDAGSINFORMATIONEN
2.10.2015

Kanervan Krim-puhe kuohutti Moskovassa
Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) osallistui torstaina Moskovassa duuman ja Venäjän ulkoministeriön järjestämään turvallisuuspoliittiseen seminaariin.
Kanerva kritisoi puheessaan Venäjän voimatoimia niin Krimin valtauksen kuin Itä-Ukrainan horjuttamisenkin suhteen.
”Krimin tilanne, alkaen Venäjän suorittamasta laittomasta valtauksesta, on asia, jota kansainvälisen yhteisön ei pidä unohtaa. Otin Ukrainan tilanteen esille tosiasioiden valossa, mikä aiheutti kuohuntaa yleisössä”, Kanerva toteaa.
Tilanteen arviointia jatkettiin kahdenvälisissä keskusteluissa duuman puhemiehen Sergei Naryhskinin kanssa.
”Jatkoimme keskustelua Ukrainasta ja Naryshkin esitti kutsun vierailla Krimillä.

Jatkoimme myös keskustelua siitä, millä keinoin parlamentaarinen vuoropuhelu voi parhaalla tavalla edesauttaa Minskin sopimuksen täytäntöönpanoa. Olimme yhtä mieltä siitä, että tarvitsemme myös uusia avauksia vahvistaaksemme tulitaukoa. Olen edelleen sitä mieltä, että Ukrainan tilanne vaatii kansainvälisen yhteisön panostusta rauhanturvaoperaation muodossa”, Kanerva jatkaa.
Venäjän duuman ja ulkoministeriön neljättä kertaa järjestämän kansainvälisen seminaarin otsikkona oli tänä vuonna ”The role of parliaments in ensuring international security in contemporary conditions”. Siihen osallistui noin kolmesataa parlamentaarikkoa eri maista.