Ilkka Kanervan tiedote: Ukraina ristitulessa

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) pitää välttämättömänä, että Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjukin erottua maahan saadaan nopeasti hallitus, joka toteuttaa Ukrainan kipeästi kaipaamat korruptionvastaiset ja muut uudistukset.

”Myös tekojen, eikä vain sanojen tasolla”, Kanerva tähdensi avatessaan yleiskokouksen puheenjohtajiston kokouksen maanantaina Kööpenhaminassa.
Sotatoimet Itä-Ukrainassa ovat jälleen kiihtyneet. Siksi on välttämätöntä, että osapuolten sopima tulitauko toteutuu myös käytännössä. Nyt asetelmat ovat vain pahentuneet.

”Olen erittäin huolissani paitsi yleistilanteesta niin myös siitä, että Etyjin siviilitarkkailijoita vastaan on jälleen hyökätty. He ovat kuitenkin paikan päällä auttamassa ihmisiä ja raportoimassa tapahtumista, eivät konfliktin osapuolena”, Kanerva painotti.

Kanerva otti kantaa myös Panama-papereiden ympärillä vellovaan keskusteluun vaatien, että parlamentaarisen yleiskokouksen talouskomitea ottaisi asian agendalleen. Tähän vaatimukseen kokous otti myönteisen kannan.

Parlamentaarisen yleiskokouksen tulevan kesän istunto pidetään Georgian Tbilisissä 1.–5. heinäkuuta. Georgia on sitoutunut vastaanottamaan kaikkien osallistujamaiden valtuuskunnat Tbilisiin.

Vuoden 2017 parlamentaarinen yleiskokous pidetään puheenjohtajiston päätöksen mukaisesti Minskissä Valko-Venäjällä.

”Valko-Venäjä on ottanut muutamia askeleita oikeaan suuntaan, muun muassa vapauttamalla poliittisia vankeja. Vuoropuhelua maan avautumiseksi on syytä kannustaa. Tähän suuntaan toimii myös Euroopan unionin päätös keskeyttää talouspakotteet määräajaksi”, Kanerva toteaa.