Ilkka Kanervan kuukausikirje

Hyvä Ystävä,

Tervehdys Arkadianmäeltä! Politiikan syksy jatkuu jännittävissä merkeissä. Vihreiden lähtö hallituksesta on kaventanut hallituspuolueiden enemmistön eduskunnassa äärimmäisen pieneksi. Sen myötä luottamusäänestykset ovat aiempaa tiukempia ja parissa valiokunnassakin on jouduttu tilanteeseen, jossa oppositiopuolueilla onkin yllättäen hallussaan valiokunnan enemmistö.

Itse hallituksen toimintaa uusi kapeampi pohja kuitenkin pikemminkin selkeyttää. Mitä vähemmän hallituksessa on erimielisiä, sitä helpompi on tehdä yhdessä rakentavia päätöksiä. Uskonkin siten, että loppuhallituskaudella saamme aiempaa paremmin läpi myös kokoomuslaisia näkökantoja. Samaan aikaan demareiden politiikka on koko ajan käynyt kyllä hankalammaksi. Syitä taitaa olla monia.

Johtamani puolustuksen parlamentaarinen selvitysryhmä on saanut työnsä valmiiksi ja luovutti raporttinsa puolustusministerille kuluvan viikon keskiviikkona. Sain kovan työn tuloksena lähes yksimielisen paparin sillä johtopäätöksellä, että puolustukseen käytettävät resurssit ovat Suomessa liian rajalliset. Ellei mitään tehdä, puolustuksemme romahtaa lähivuosina. Sen takia pidämme perusteltuna puolustusmäärärahojen asteittaista korottamista 150 miljoonalla eurolla. Kaikki muut tulivat johtamassani työssä samaan lopputulokseen vasemmistoliittoa lukuun ottamatta.

On siis päivänselvää, että ilman lisärahoitusta puolustuksemme on suurissa vaikeuksissa. Puolustuksen materiaalihankintojen kustannusten nousu ja kiristynyt taloustilanne luovat uusia haasteita puolustuskyvyn ylläpitämiselle. Lisäksi Ukrainan kriisin myötä muuttuneen turvallisuusympäristömme takia on entistä tärkeämpää, että puolustusvoimat suoriutuu myös jatkossa mallikkaasti tehtävistään eikä puolustuksemme uskottavuus tai suorituskyky kärsi.

Loppusyksyn aikana työskentelen mahdollisimman tiiviisti myös Varsinais-Suomen asioiden parissa. Ole toki yhteydessä, kun Sinulla on jotain kysyttävää tai kommentoitavaa, jonka haluaisit saattaa tiedokseni. Tietysti mahdollisia toimenpiteitäkin varten.

Hyvää syksyn jatkoa Sinulle!

Ilkka Kanerva