Ilkka Kanervan kuukausikirje, joulukuu 2017

Hyvä Ystävä,

Tänään juhlimme 100-vuotiasta Suomea. Suomen tie ei ole ollut helppo. Itsenäisyytemme alkuaikoina voitettavina olivat niin sodat kuin kansan syvä hajautuminen. Suomella on siis jo pitkät perinteet valtiomme kehittämisestä ja elinolojemme parantamisesta. Suomalaiset ovatkin tulevaisuuteen luottavaisesti suhtautuvia ja eteenpäin katsovia ihmisiä.

Suomen tarina ei tietenkään pääty tähän merkittävään juhlavuoteen, päinvastoin. Toivon, että jokainen tuntee ylpeyttä suomalaisuudestaan ja Suomen menestyksestä kansainvälisillä areenoilla. Lisäksi toivon, että jokainen meistä huomaa omat vaikutusmahdollisuutensa Suomen tulevaisuuden, kehityksen ja yhtenäisyyden kannalta.
Olen kiitollinen, että olen saanut toimia Suomen hyväksi jo lähes puolivuosisataa. Näihin vuosikymmeniin on mahtunut niin sisä- kuin ulkopoliittisiakin haasteita ja epäonnistumisia, mutta myös suuria onnistumisia.

Suomesta on sadan vuoden aikana kehittynyt suvereeni toimija maailmassa, joka ei ole hylännyt juuriaan pohjoismaisessa arvoyhteisössä. Suomi on toiminut kansainvälisenä rauhanrakentajana, pitäen huolen kaiken aikaa myös omistaan.

Jatkossa Suomen soisi edelleen olevan sivistynyt, rohkea ja suvaitsevainen valtio. Valtio, joka on tasa-arvoinen, kansainvälinen ja ennen kaikkea turvallinen paikka jokaiselle täällä asuvalle.

Ilman demokratiaa Suomi ei olisi Suomi. Demokratia on kaiken perusta ja tämän perustan ovat rakentaneet nimenomaan kansalaiset. Kansalaiset, jotka ovat sadan vuoden ajan jaksaneet työskennellä paremman Suomen eteen.

Haluan toivottaa Sinulle ja läheisillesi rauhallista itsenäisyyspäivää,
Ilkka Kanerva