Ilkka Kanervan kuukausikirje

Joulutervehdys Sinulle hyvä Ystävä,

Vuosi 2014 alkaa hiljalleen jäädä taakse. Kulunut vuosi on pitänyt sisällään monenmoista, ilonaiheita, mutta myös paljon epävarmuutta ja huolta. Kiristynyt maailmantilanne on luonut synkkiä pilviä myös Suomen ylle, eikä jo aiemmin vallinnut taloudellinen laskusuhdanne ole väistynyt minnekään.

Ukrainassa vuosi vaihtuu sodan keskellä, joulurauhaa ei sinne valitettavasti saada. Työ rauhan saavuttamiseksi jatkuu kuitenkin ETYJ:n puitteissa, mutta on selvää että aseiden vaikeneminen vaatii kriisin kaikkien osapuolten sitoutumista neuvotteluihin. Kestävä tulitauko Itä-Ukrainassa tarvitsee nykytilanteessa taakseen myös kansainvälisen rauhanturvaoperaation.

Venäjän uhitteleva ja kansainvälisiä sopimuksia loukkaava toiminta huolettaa monia. Se on hyvin ymmärrettävää ja valppaana onkin oltava. Suomeen ei kuitenkaan kohdistu uhkaa, mutta luonnollisesti osana muuta länttä olemme myös joutuneet kokemaan osamme Venäjän piittaamattomasta otteesta kansainvälisillä areenoilla. Suomi on poliittisessa liitossa EU-maiden kanssa ja tätä kautta olemme puolemme valinneet. Nyt on olennaista, että EU seisoo yhtenä rintamana Venäjän politiikassaan. Hajottavaa toimintaa ei kukaan kaipaa.

Varsinais-Suomessakaan tilanne ei ole parhain mahdollinen. Työttömyysaste on kääntynyt kasvuun ja on Varsinais-Suomessa tällä hetkellä valitettavat yli 12 %.  Työpaikkojen vähenemisen taustalla on taloudellisen laskusuhdanteen vauhdittama elinkeinorakenteen muutos. Erityisesti elektroniikkateollisuuden työpaikkojen häviäminen on näkynyt varsinaissuomalaisten työttömyysluvuissa. Vaikka tilanne onkin vaikea, jotkin myönteiset uutiset, kuten Turun telakan saamat tilaukset ovat tuoneet myönteisen tuulahduksen kotimaakuntaamme ja luovat uskoa tulevaan.

Ensi vuosi on monella tapaa erittäin merkittävä Suomen tulevaisuudelle. Ennen muuta suuntamme määrää huhtikuussa pidettävät eduskuntavaalit. Kokoomus lähtee gallupkannatuksen valossa niihin haastajan asemasta. Olen silti varma, että kokoomuksen sanoma vastuullisesta taloudenpidosta saavuttaa ihmiset. Ajat ovat hankalat, joten nyt tarvitaan osaamista ja malttia, niin sisä- kuin ulkopolitiikassakin.

Kiitos tuesta ja yhteistyöstä kuluneena vuotena. Toivotan voimia antavaa joulunaikaa Sinulle ja läheisillesi sekä tulevaisuutta vuoteen 2015!

Ilkka Kanerva