Ilkka Kanervan kuukausi kirje, lokakuu 2017

Ilkka Kanervan kuukausikirje, lokakuu 2017

Hyvä ystävä,

Olet varmasti lukenut, että olen esittänyt Suomeen perustettavaksi kokonaan uutta presidenttivetoista toimielintä, turvallisuusneuvostoa. Nykyään niin sanotun turvallisuusneuvoston tehtävää hoitaa suppeammassa muodossa hallituksen ja tasavallan presidentin ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta.

Ulko- ja turvallisuuspoliittisten kysymysten lisäksi nykymaailmassa on tarvetta nähdä riskit ja ratkaisumahdollisuudet laajan turvallisuuden näkökulmasta.
Tällaista neuvostoa sopisi johtamaan parhaiten tasavallan presidentti, joka muutenkin keskeisimmin vastaa ulkopolitiikastamme. Pidän ristiriitaisena sitä, että hän ei käsittele EU-politiikkaa siltäkään osin, mikä kuuluu suomen ulkopolitiikan johtajan toimivaltaan. Vetovastuun kaikista EU-asioista kantaa yksinomaan pääministeri. Ristiriita ilmenee esimerkiksi EU:n määritellessä suhdettaan Venäjään tai vaikkapa jäsenvaltioiden keskustellessa EU:n puolustusyhteistyön kehittämisestä. Nämä aihepiirit kuuluvat olennaisesti presidentin tehtäviin.

Omassa visiossani presidentti siis pääsisi turvallisuusneuvoston kautta vaikuttamaan paremmin Suomen kantoihin EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, mikä on Suomen puolustusvoimien ylipäällikön tehtäväkin.
Toinen viime aikoina puhututtanut asia koskee naisten maanpuolustusvelvollisuutta. Olen jo aiemmin esittänyt, että myös naisten tulisi olla kutsuntojen piirissä. Tämä ei kuitenkaan tarkoittaisi yleisen asevelvollisuuden laajentamista naisiin. Kyse on nimenomaan siviilimaanpuolustuksesta. Ajatus on saanut tukea yli puoluerajojen, sillä ainakin Erkki Tuomioja (sd.) ja Seppo Kääriäinen (kesk.) tukevat ajatustani laajasta kansalaispalveluksesta eikä sitä ole torpannut puolustusministeri Jussi Niinistökään (sin.). Näen, että naisten kansalaispalvelus edesauttaisi yhteiskunnan yleisiä tavoitteita erityisesti hybridi- ja kybermaailman olosuhteissa, johon Suomenkin on ensisijaisen tärkeää varautua.

Tämä viikko on mennyt Suomen ja Viron puolustusvaliokuntien jokavuotisessa tapaamisessa, mikä tänä vuonna järjestettiin Tallinnassa.

Nyt kohteena on Kazakstan, jonne matkustan puhumaan Euraasia-konferenssiin sekä lisäksi tietysti on lukuisa määrä tapaamisia ja neuvotteluja.

Mukavaa syksyn jatkoa Sinulle,
Ilkka Kanerva